Warsztaty kulinarnych z tworzenia sushi to doskonała okazja do zdobycia nowych umiejętności kulinarnych, ale także do zanurzenia się w kulturze japońskiej i poznania jej niezwykłych smaków. W trakcie zajęć uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z technikami przygotowania różnych rodzajów sushi, a także poznać historię tego kultowego dania. Wprowadzenie – Historia Sushi – sushi kiedyś i dziś, wprowadzenie do kuchni japońskiej, specyfika kuchni japońskiej – zasady japońskiej sztuki kulinarnej. Surowce – dokładne omówienie produktów, z którymi potem uczestnicy będą przygotowywali sushi: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir. Przygotowanie surowców (porcjowanie ryb, krojenie warzyw) Przygotowanie stanowiska pracy. Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu) Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form sushi Degustacja.